Angst is een gevoel dat ons allen niet onbekend is. Angst voor het verliezen van je werk en inkomen, angst voor het fietsen door een donker bos. Angst is een natuurlijk mechanisme om ons te beschermen tegen gevaar.

Angst kan daarnaast tijdelijk functioneel zijn, zoals bij burn-out. Het zorgt er dan voor dat mensen de rust pakken die zij nodig hebben. Angst kan echter op de lange termijn de neiging hebben zich uit te breiden, zijn functie te verliezen en het wordt dan een probleem op zich.

We kunnen dan situaties of plekken gaan vermijden om te voorkomen dat we angstiger worden. We komen dan in een vicieuze cirkel terecht met het erger worden van de angst tot op het punt dat we spreken van een angststoornis.

Welke angststoornissen zijn er?

Iedereen is wel eens bang of heeft last van angst. Maar als u vaak bang bent en angsten uw leven negatief beïnvloeden dan spreken we van een angststoornis. Angststoornissen zijn er in verschillende vormen, zoals:

Paniekstoornis

Mensen die lijden aan een paniekstoornis ervaren regelmatig paniekaanvallen en zijn bang voor nieuwe aanvallen. Tijdens een paniekaanval herken je symptomen zoals een snellere hartslag, hyperventilatie, gevoelens van onrust, duizeligheid en trillen of zweten. Het gevoel kan ontstaan dat je de controle over jezelf verliest. Vaak zijn mensen bang om flauw te vallen, gek te worden of te sterven tijdens een paniekaanval.

Agorafobie

Ook wel “straatvrees” genoemd. De angst voor paniekaanvallen kan dermate het leven gaan beheersen dat mensen niet meer het huis uitgaan en alle sociale activiteiten vermijden.

Ziekteangststoornis

De naam zegt het al: bij een ziekteangststoornis zijn mensen overmatig angstig, zonder dat hiertoe een reden is, met het hebben of krijgen van een ernstige ziekte. Dit zorgt er o.a. voor dat mensen dwangmatig hun lichaam controleren en niet goed door artsen gerustgesteld kunnen worden.

Obsessief-compulsieve stoornis (dwangstoornis)

Er is hierbij sprake van dwangmatige gedachten en handelingen die een groot deel van de dag aanwezig zijn en toenemend tijdrovend zijn. Een voorbeeld is het dwangmatig handen wassen, maar door het de kraan moeten aanraken bij dichtdraaien, weer de handen moeten wassen.

Sociale-angststoornis

Een overmatige en buitenproportionele angst voor het aangaan van sociale contacten of het zich begeven in sociale situaties, zoals een feestje, een gesprek voeren met een ander.

Gegeneraliseerde angststoornis

Specifieke angsten kunnen de neiging hebben te generaliseren. Een oorspronkelijk angst voor het in een lift gaan, breidt zich uit naar een angst voor de roltrap in het warenhuis, of een angst om in de metro te zijn, enzovoorts. De angsten beheersen dan de hele dag en leiden tot andere psychische klachten.

Specifieke fobieën

Zoals de angst voor spinnen.

Bij PIT behandelen we niet alle angststoornissen, maar de meer complexe angststoornissen die het dagelijks leven beheersen of samengaan met andere stoornissen, zoals met een depressieve stemmingsstoornis.

Neem contact op
Wanneer is sprake van een angststoornis?
Waarom Praktijk InTeam voor de behandeling van een angststoornis?

Waarom Praktijk InTeam voor de
behandeling van een angststoornis?

Wij werken aan uw psychische gesteldheid, samen met ons team van gekwalificeerde psychologen. Voor we starten met een behandeling, stellen we eerst een uitgebreide diagnose vast. Hier kan bijvoorbeeld  uit voortkomen dat de behandeling van een trauma nodig is; hiervoor gebruiken wij onder andere EMDR (eye movement desensitization and reprocessing). Zo helpen wij u gericht aan uw klachten te werken en zit u snel weer beter in uw vel. 

Daarnaast betaalt u bij Praktijk InTeam geen eigen bijdrage, behalve het eventueel openstaande eigen risico. Omdat wij ervoor kiezen om slechts met bepaalde verzekeraars contracten af te sluiten, kunt u snel bij ons terecht. Zo kunnen we snel van start met de behandeling van uw angststoornis. 

Neem contact op

Start met de behandeling van een angststoornis

Heeft u last van angstige klachten? Loop niet langer door! Een gerichte behandeling van een angststoornis helpt u naar een betere psychische gesteldheid. Neem contact met ons op, dan plannen wij zo snel mogelijk een intakegesprek!

Neem contact op
Start met de behandeling van een angststoornis